AKTUELNO

Šta za Srbiju znače strane investicije i kako se to odražava na ugled društva, države i njenog vrha?

Vodeći evropski proizvođač kablova i kablovskih sistema za automobilsku i druge industrije Leoni otvorio je u Nišu treću fabriku u Srbiji. Vrednost te investicije je 22 miliona evra, a fabrika će zaposliti 2.200 ljudi.

Leoni je u Srbiji prisutan od 2009. godine, kada je počela sa radom fabrika za proizvodnju kablovskih sistam za MBW u Prokuplju, a 2013. godine u Malošištu kod Doljevca otvorena je fabrika za proizvodnju automobilskih kablova za land rover i jaguar.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić izjavio je za televiziju Pink da dolazak novih investitora popravlja stanje u državi, da se otvaraju nova radna mesta i puni državna kasa.

- Dolazak investitora iz Nemačke i Austrije je odlična stvar jer su firme kvalitetne, a mnoge druge zemlje, tj. investitori iz drugih zemalja prate nemačko tržište - rekao je Krstić.

Nemačka, kako je istakao, preti da postane najveći investitor u Srbiji.

Foto: TV Pink

- Investicije popravljaju sve kvalitete Srbije, pune državnu kasu, povećavaju ugled. Svaki proizvod koji se ovde napravi je srpski - rekao je Krstić.

Postoje priče koje služe da pokvare atmosferu i uruše ugled, priče poput one da su srpski radnici robovi u stranim firmama.

- Ovo su bizarne stvari i ne znam zašto se pravi ovakva atmosfera. Ako problem postoji, na njega valja ukazati i rešiti ga, ali praviti atmosferu hajke na strane investitore je strašno štetno za čitavo društvo. Atmosfera beznađa ne koristi nikome - istakao je Krstić.

Kada je reč o dijalogu, on smatra da se "vodi dijalog o vođenju dijaloga", te da svi imaju kritike, ali niko ne nudi konkretno rešenje.

- Neke primedbe su potpuno besmislene - rekao je Krstić.

Pročitajte još: VUČIĆ pustio u rad TREĆU FABRIKU Leonija u Srbiji: 'Niš će 2018. doživeti BUM'

Komentarišući tekstove pojedinaca na društvenim mrežama koji ne biraju rečnik, Krstić je istakao da društvene mreže diktiraju naslove u štampi, te da je preko njih najlakše izraziti stav.

- Agresija koja se širi medijima nije dobra i ovo je maligni problem - rekao je Krstić, dodajući da Srbija ima još jedan maligni problem - Kosovo.

Ako sukob eskalira, kako je objasnio, Srbija i ceo region biće u velikom problemu.

- Zaleđeni konflikt je nekada bolji. Ako problem Kosova ostane nerešen i sukob eksalira, ode sve dođavola - istakao je Krstić.

#Nebojša Krstić

'